Voor kinderen en jongeren

Deze pagina is bedoeld voor kinderen en jongeren die meer willen weten over wat een orthopedagoog is en wat zij doet.
Misschien hebben je ouders of een andere volwassene je deze pagina laten zien. Misschien hebben ze dat gedaan omdat ze zich een beetje zorgen maken over jou. Ze denken misschien dat je niet lekker in je vel zit of dat er de laatste tijd vervelende dingen met je gebeurd zijn. Ze willen natuurlijk goed voor jou zorgen en er voor zorgen dat jij goed om kunt gaan met alle leuke en minder leuke dingen in het leven. Een orthopedagoog kan jullie daar misschien een handje bij helpen. Als je verder leest, zul je zien hoe een orthopedagoog gezinnen helpt om beter samen te werken en elkaar te helpen.

Misschien heb je deze pagina zelf opgezocht omdat je niet lekker in je vel zit. Wat goed dat je probeert daar iets aan te doen! Als je verder leest, zul je er achter komen of een orthopedagoog jou een handje kan helpen. Het is heel verstandig om over wat je hier leest te praten met een volwassenen die jij vertrouwd, zoals je ouders, een leraar, of een familielid. Zij kunnen jou helpen om de hulp te krijgen die je nodig hebt. Bij De Kindertelefoon werken mensen die jou ook heel goed kunnen helpen. Je mag mij natuurlijk ook altijd mailen (info@sannehoeve.nl).

Misschien heb je deze pagina zelf opgezocht voor een spreekbeurt of een project. Wat leuk dat je informatie zoekt over orthopedagogen! Hopelijk vind je alle informatie die je zoekt hier. Mocht je nog vragen hebben, dan mag je altijd mailen (info@sannehoeve.nl).

Wat is een orthopedagoog?

Een orthopedagoog is iemand die veel weet over het gedrag, de gedachten en de gevoelens van mensen. Ze begrijpt waarom mensen doen wat ze doen. Misschien heb je wel eens gehoord van een psycholoog. Een orthopedagoog lijkt een beetje op een psycholoog. Allebei helpen ze mensen met hun gedrag, gedachten en gevoelens. Een psycholoog helpt vaak één persoon of één kind. Een orthopedagoog helpt één persoon of kind EN diens gezin en leraar. Een orthopedagoog wil dus niet alleen graag met jou praten, maar ook met jouw ouders en jouw leraar. Ze wil iedereen graag goed leren kennen zodat ze jullie allemaal zo goed mogelijk kan helpen met jullie gedrag, gedachten en gevoelens.

Wat doet een orthopedagoog?

1. Beschrijven wie je bent

Een orthopedagoog gaat haar best doen om jou en je gezin goed te leren kennen. Ze gaat praten met jou, je (stief)ouders, je broers en zussen en je leraar. Één voor één, maar ook met z’n allen. Zo kan ze zien wie jullie zijn en hoe jullie met elkaar omgaan. Wat de orthopedagoog te weten komt, schrijft ze op. Zo krijg je een verslag van wie jullie zijn, wat jullie goed kunnen en leuk vinden, en wat jullie lastig vinden en minder leuk vinden. Soms is het nodig dat sommige van jullie een aantal opdrachten maken. Zo kan de orthopedagoog er achter komen waarom je sommige dingen makkelijk en andere dingen moeilijk vindt. De orthopedagoog schrijft ook alles over de opdrachten in haar verslag.

2. Een plan maken

Als de orthopedagoog jullie goed kent, gaat ze samen met jullie een plan maken. Jullie gaan samen bedenken hoe de dingen die lastig of minder leuk zijn, makkelijker en leuker gemaakt kunnen worden. Omdat de orthopedagoog veel weet over gedachten en gevoelens, weet ze ook veel over hoe je vervelende gedachten en gevoelens kunt veranderen. Daarom kan de orthopedagoog jullie goed helpen bij het maken van het plan. Wat er precies in het plan komt te staan, is voor iedereen anders. Daarom moet de orthopedagoog jullie ook eerst zo goed leren kennen: zodat het plan precies past bij wie jullie zijn.

3. Het plan uitvoeren

Als het plan af is en jullie het er allemaal mee eens zijn, gaat de orthopedagoog samen met jullie aan de slag met dat plan. De orthopedagoog kan dan bijvoorbeeld jullie nieuwe trucjes tegen vervelende gedachten en gevoelens leren en samen met jullie praten of die trucjes helpen. De orthopedagoog kijkt goed of het beter gaat met jullie en of de plannen die jullie gemaakt hebben ook echt helpen. En als alles goed gaat, hebben jullie zo veel geleerd dat jullie de orthopedagoog niet meer nodig hebben! Jullie werken goed samen en helpen elkaar.